Menu Zamknij

————-archiwum————- — HARMONIA ŻYWIENIA — środa 16.04.2014. godz. 10.30 Warsztat kulinarny w oparciu o naturalną nieprzetworzoną żywność.

ZAPRASZAMY WSZYSTKICH na warsztat o żywym jedzeniu

TEMAT: HARMONIA ŻYWIENIA – Warsztat kulinarny w oparciu o naturalną  nieprzetworzoną żywność.

prowadzi: Andrzej Misiek (od wielu lat wegetarianin, obecnie fruktarianin)

TERMIN: środa 16.04.2014. godz. 10.30 

KOSZT: Bezpłatnie  (wolontariat) dla" Domu Dziennego Pobytu" w S-cy

               5 zł uczestnicy zajęć "Dolnośląskiej Szkoły Jogi"

               20 zł pozostałe osoby

MIEJSCE: Dolnoślaska Szkoła jogi W Świdnicy,, ul Of. Oświecimskich 15. www.jogadolnyslask.pl

Termin: warsztatu środa 16 kwietnia godz 10.30

 

Koniecznie wcześniej zgłoś chęć uczestnictwa
 

Posłuchamy i porozmawiamy o żywym jedzeniu a przy okazji wspólnie zrobimy pyszne ciasto na surowo, oczywiście degustacja też będzie smiley

ciasto bananowe - żywe


 

 

 

Surowe ciasto bananowe to zdrowszy odpowiednik słynnego Banoffee Pie zawiera mnóstwo błonnika, kwasy omega 3 i 6 oraz mnóstwo witamin i minerałów.

 

 

 

 

 

 

 

Sprzęt potrzebny do wykonania ciasta:
Blender (Vitamix lub Blendec ) lub dobrej jakości blender ręczny.
Malakser.
Forma na ciasto (16 cm średnica).
Małe sitko.

Składniki na spod ciasta :
1 filiżanka wiórków kokosowych
200 g suszonych moreli

Składniki na ciasto :
1 filiżanka namoczonych przez noc orzechów nerkowca
0,5 filiżanki syropu klonowego
8  łyżek  oleju kokosowego ( nierozpuszczonego)
2 łyżeczki wanilii w proszku (zamiast wanilii w proszku możesz użyć 2 laski wanilii )
około 4-5 łyżek  karobu
szczypta soli
3 banany
sok z jednej limonki
wiórki kokosowe (około 1 łyżka)

Wykonanie spodu :
Wiórki kokosowe wraz z morelami umieść  w malakserze i miksuj  do uzyskania lepkiej konsystencji, następnie uformuj spód w foremce do ciasta.

Wykonanie ciasta :
Pokrojone (w cienkie plasterki) banany skrop limonką i odstaw na 5 min.
Orzechy nerkowca , syrop klonowy, olej kokosowy, sól oraz wanilie umieść  w blenderze i miksuj do uzyskania jednolitego kremu.

Na poprzednio utworzony spód umieść 2 warstwy pokrojonych bananów, następnie przez sitko obsyp je dokładnie karobem i polej kremem z nerkowców, powtórz czynność jeszcze raz i odstaw do lodówki na około 6 godzin. Po wyjęciu z lodówki obsyp ciasto karobem i wiórkami kokosowymi.